Nyhetsbrev December 2013


Riksförbundet Visan i Sverige (RVS) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell riksorganisation som organiserar svenska visföreningar från Malmö i Söder till Umeå i norr, som arbetar med det svenska kulturarvet visan och/eller singer/songwriterformen.

Fredag 20 december 2013

   


   

Hej visvän!    Santa Claus

Året går mot sitt slut och vi känner oss nöjda med att visan långsamt stärker sin position i Musiksverige. Nästa visriksdag med årsmöte sker i samarbete med Folk- och Världsmusikgalan 20-23 februari i Umeå, som blir Europas kulturhuvudstad nästa år www.folkgalan.se . Torsdag kväll 20/2 inleder vi med att äta tillsammans och därefter vandra över till en lokal där vi får träffa medlemmar från Umeås Visklubb Visum för trevlig samvaro med sång och musik. Fredag 21/2 kl 10.00 börjar seminarierna och RVS medverkar med följande programinslag:

En kulturpolitisk debatt om visans i fokus:

Har visan en plats i Musiksverige?

Visan är en levande genre med djupa rötter i Norden och med en stor betydelse för svenskt musikliv. Svår att definiera samtidigt som den ofta är så självklar att vi kanske inte ens tänker på den som en genre? Precis som många andra genrer har den också en stor bredd från en livfull amatörverksamhet till professionellt frilansande utövare.

Mycket av det som våra mest kända artister och musikskapare producerar har ett nära släktskap med visan. Det är texter som i musikalisk dräkt formulerar och reflekterar över vårt liv i dag. Texten har en avgörande betydelse och speglar vår samtid, alldeles på samma sätt som under Bellmans och Taubes tid.

Riksförbundet Visan i Sverige vill i detta panelsamtal sätta fokus på visans roll i Musiksverige. Vilken plats har visgenren på den framtida musikkartan? Var skapas förutsättningarna för visgenrens utveckling? Vilken betydelse har olika kulturinstitutioner och bidragsgivare? Är visgenren idag helt beroende av kommersiella krafter? Panelsamtal med både representanter från kulturorganisationer och vissångare som medverkande.

Vi bidrar också med tre visseminarier

1. Att berätta en historia med musikHanne Juul

Interpretation – några undervisningsexempel från en visskola.

Hanne Juul är vissångerska och ledare av Visskolan på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.

Tillsammans med tre elever från Nordiska Visskolan ger hon exempel på hur man kan hitta sitt personliga uttryckssätt - sina möjligheter att nå ut till publiken. Genom en öppen naturlig röst och med en textmedvetenhet som speglar sångpoesins underliggande grundkänsla och rytm får sångaren verktyg att nå, och behålla den aktiva lyssnaren. Deltagarna får ett rikt antal exempel på hur man kan bearbeta en text – en melodi – ett uttryckssätt: Samklang mellan ord och ton.

Fotograf: Adam Lundquist

 

 

2. Balladen om Cecilia Åkare och unge herr Fredrik Lind.Tina Wilhelmsson

Tina Wilhelmsson är visartist, har en magisterexamen i politik (PolMag) och har jobbat för RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) i 14 år. Tina både skriver egna sexualpolitiska visor och vrider och vänder på genus, läggning och identitet i traditionella visor. En workshop för dig som vill bli mer medveten om vad du förmedlar från scenen. Vi tittar på våra egna sånger och sånger vi gillar att tolka. Hur ser rollerna ut? Vilka perspektiv förmedlas? Vi kommer tillsammans experimentera och se vad som händer om vi byter plats på olika personer i sångtexter. Förändras textens budskap? Om det förändras, hur förändras det och varför? Välkommen till en workshop med kreativitet, normkritik och insikter.

 

 

 

3. Så skriver man roliga texterOla Aurell

Handfasta tips och mycket nöje med Ola Aurell, sjungande komiker. Han arbetar med visan som utstuderat humoristisk form. Du är välkommen till en frejdig föreläsning där han delar med sig av metoder och knep samt frossar i exempel på hur metoderna använts i festliga texter från tjugotalet fram till idag.

 

 

Vi har vårt årsmöte under Folkgalan.

Det är av stor vikt att så många medlemsföreningar som möjligt vill delta i 2014 års visriksdag. RVS har sitt årsmöte fredag 21/2 kl 15.00. Har ni förslag på styrelseledamöter så kontakta snarast valberedning@visanisverige.se . Vill ni skicka in motioner, tänk på att de ska vara inskickade senast en månad innan årsmötet. Skicka motionerna till ordforande@visanisverige.se

Praktiska detaljer om resa, hotell och konsertbiljetter:

Var och en bokar sin resa själva (SAS, MalmöAviation och Norwegian) flyger till Umeå. Beställ snarast så finns det mycket billiga biljetter, jämför priserna. Vi har en del rum beställda på vandrarhemmet Fängelset, en kilometers promenad från festivalen. Pris 600:- för dubbelrum, frukost 70:-tillkommer. Enkelrum 440:- + 70 i frukost. Boka genom chjilder@gmail.com

Vill ni bo på hotell innan deadline nedan så finns det festivalpris enligt nedan:

Scandic Plaza Umeå, Storgatan 40
Phone: 090 205 63 00
E-mail: plazaumea@scandichotels.com
Bokningskod: FOL210214. Boka innan 27 dec!

Hotel Aveny, Umeå, Rådhusesplanaden 14 - 903 28 UMEÅ
Phone 090 13 41 00 Bokning aveny.bokning@profilhotels.se
Bokningsnr: 17106529. Boka innan 10 jan!

Konsertbiljetter och festivalpass beställer ni genom www.folkgalan.se samt genom umefolk.umeafolkmusik.se/biljetter

Anmäl gärna din medverkan också till ordforande@visanisverige.se så vet vi vilka som kommer. Så får du också vår interna inbjudan till trivselkvällen torsdag 20/2.

Kom ihåg att dela detta nyhetsbrev till alla som har mejladresser i din förening.

Till sist vill vi önska er alla fina helger och ett riktigt gott nytt år! Hoppas vi ses i Umeå!

För styrelsen Lasse Zackrisson, ordförande