Nyhetsbrev November 2012


Riksförbundet Visan i Sverige (RVS) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell riksorganisation som organiserar svenska visföreningar från Malmö i Söder till Umeå i norr, som arbetar med det svenska kulturarvet visan och/eller singer/songwriterformen.

Tisdag 6 november 2012

   



Nordvisas ledare chris Jangelöv,
fick förra årets Svenska vispris.
Vem blir årets pristagare?



   
Svenska Vispriset
är medlemmarnas (visentusiasternas) och de svenska visföreningarnas pris som administreras av Riksförbundet. Syftet är att "stimulera utveckling och nyskapande inom viskonsten" vilket ligger i linje med Riksförbundets eget syfte. Vi har hitintills prioriterat de som vanligtvis inte får applåder efter sitt arbete. De som gjort något betydelsefullt för visan men som i första hand inte är vissångare. Men det viktiga har varit att det är någon som bidragit till att lyfta fram visan som konstform.

Priset var från början 10.000 kr men senaste gångerna det delades ut, 5000 kr och ett diplom. För att det ska kännas meningsfullt att dela ut bör priset hålla sig inom de summorna.

En majoritet av våra medlemsföreningar tycker att Svenska Vispriset fyller en viktig funktion. Vi undrar nu om er visförening, festival etc är intresserade av att vara med och bidra med andelar i priset och det är nödvändigt för att uppnå den nödvändiga finansiella nivån om ett minimum på 5000 kr. De föreningar som bidrar och som så önskar kommer då stå som givare av priset. Men det är självfallet helt frivilligt.

Anledningen till att vi tar upp frågan om finansiering med våra medlemsföreningar är att vi inte får nyttja det verksamhetsstöd som Riksföreningen Visan i Sverige erhåller. De pengarna får endast nyttjas till föreningsarbete.

Riksförbundet Visan i Sverige villiga att administrera priset också i fortsättningen men det är och ska fortsätta vara visföreningarnas pris, inte Riksförbundet.

Juryn består av: Lolita Ray (vald på 3år), Lucas Stark (vald på 2 år) samt föregående års vinnare av vispriset som automatiskt väljs på ett år (i år alltså chris Jangelöv)


Sammanfattningsvis:
- Kan ni tänka er att bidra med en eller flera andelar om 500 kr till priset ? (Svara senast 1 december)

- Nominera gärna en pristagare och skicka med en motivering till varför priset ska gå till just denna person/grupp (Nominera senast 15 december)

Mejla ditt svar till: Lolita Ray: lollbrittpop@hotmail.com eller ring henne om du har frågor: 070 7741665

Motiveringen till förra årets vispristagare chris Jangelöv: en portalfigur och samordnare i svensk och nordisk vismiljö som i decennier verkat som inspirerande eldsjäl, arrangör, skivbolagsekonom, projektstrateg, ordbrukspedagog och mångårig sekreterare i paraplyorganisationen NordVisa. I ofattbara trettio år, hittills, har han varit en dynamisk general för de årliga visträffarna på Särö.

Lasse Zackrisson
ordförande
ordforande@visanisverige.se